fredag 6 juli 2012

Semestertider!

Så överlever dina växter semestern



Ska du resa bort på semestern och oroar dig för hur dina blomkrukor och trädgårdsväxter ska överleva?  Här är tipsen som gör att växterna klarar sig ett tag utan vattning.


Många trädgårdsväxter klarar sig bra på egen hand, precis som vilda växter gör. 

Det smidigaste är såklart om någon kan vattna dina växter, men alla har inte tillgång till vattningshjälp. De flesta inne- och uteväxter som står i krukor klarar sig bra utan vattning i åtminstone två veckor om du förbereder innan du åker. Trädgårdsväxter kan vara lite knepigare, men många växter och framförallt gräs klarar torka bra om inte vädrets makter hjälper till och vattnar dem åt dig.

Krukväxter:
Undvik sol. Ställ uteväxterna i skugga. Lyft ned balkonglådor och amplar som sitter i soliga lägen och ställ dem på golvet istället. Låt inte några blommor stå i soliga och heta fönster inomhus, då är det bättre att du ställer dem inne i ett rum.

Börjar växterna växa ur sina krukor, plantera om dem i en större kruka för då tar det längre tid för jorden att torka ut.

Köp en bevattningsmatta i filt. Fukta hela mattan, ställ den sedan på ett plant underlag. Stoppa en kant av mattan i en vattenfylld balja eller ho som ska stå strax nedanför det plana underlaget. Mattan suger då upp vattnet så den hela tiden är genomfuktad. Ställ blommorna på mattan så suger rötterna upp vatten – men det fungerar bara om det är hål i botten på krukan. Så tänk på att ta ut blommor som står i ytterkrukor först. Vill du inte skaffa en bevattningsmatta kan du använda frottéhanddukar eller skumplast som bevattningsunderlag istället.

Fyll en eller flera petflaskor, beroende på hur mycket växten dricker, med vatten och stick ned dem upp och ned i jorden. Givetvis ska du ta av korken först. Jorden tar bara upp så mycket vatten den behöver, så det blir inte översvämning i krukan. Det finns även speciella droppkorkar att montera på petflaskan, de släpper ifrån sig lite vatten i taget i en jämn ström så jorden hålls fuktig.

Det finns en uppsjö självvattnande krukor på marknaden. Be om hjälp i affären så du får krukor som bäst passar dina växter och deras behov.
Bomullstrådar:
Speciella bevattningstrådar som består av bomullstrådar höljda i plast. Den ena änden trycker du långt ned i jorden, den andra änden stoppar du i en balja med vatten så suger jorden upp vatten via tråden. Garn eller remsor av nylonstrumpor fungerar också.

Blommor som dricker riktigt mycket kan du förvara i badkaret eller i ett annat vattenbad. Fyll karet med lite vatten, sätt i proppen och ställ ned blommorna utan ytterkrukor.

Ska du vara borta max en vecka klarar sig de flesta blommor både ute och inne om du vattnar dem rikligt innan du åker och skyddar dem från direkt solljus. Du kan lägga plastfolie löst över blommorna så håller jorden sig fuktig längre. Det finns även vulkansten som du kan plantera blommorna i, den håller fukten längre än vanlig jord. Eller så kan du blanda swellgel i jorden. Swellgel är små kristaller som suger åt sig vatten och sväller upp så de fungerar som vattningsreserv åt växten.

Trädgårdsväxter: 
Rensa bort allt ogräs, ogräs dricker också vatten. Vattna igenom växterna ordenligt så jorden är rejält blöt. Lägg över någon form av täckmaterial som gör att fukten bevaras i jorden över rabatten, som exempelvis gräsklipp, täckbark eller lecakulor.

Det finns en mängd automatiska bevattningssystem på marknaden, till och med sådana som stänger av sig själva om det börjar regna. Men de kan kosta rätt mycket pengar. Det går att vattna rabatter på samma sätt som krukväxter, det väl säga med enklare anordningar som gör så att jorden hålls fuktig. Du kan till exempel sticka ned större platspinnar jorden och fylla dem med vatten eller använda petflaskor precis som till krukväxter.

Be grannarna vattna i utbyte mot att du vattnar åt dem när de är borta. Kan de inte själva kanske de vet någon som kan hjälpa dig, till exempel en tonåring som stannar kvar hemma när övriga familjen reser bort och kan tänka sig att vattna och klippa gräs mot en liten ersättning.

Många uteväxter och framför allt gräsmattan tål torka bättre än vad man kanske tror. En gräsmatta som blivit gul på grund av torka går i vila. Gräset repar sig och blir grönt när det får vatten igen. 


0 kommentarer:

Skicka en kommentar