torsdag 5 juli 2012

Äggigt tips!

Vad skulle vi göra utan ägg? måste vara ett av de mest ultimata livsmedlen. Kan användas till nästan allt och kan tillagas på mååååååånga olika sätt. 

Ägg är ett näringsrikt livsmedel med proteiner, viktiga fettsyror, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Dessutom är har det lång hållbarhet.

Förvara ägg förpackningen svalt t.ex. i sval, kylskåp eller skafferi. Sval förvaring förlänger hållbarhetstiden ytterligare. Man kan inte frysa hela ägg i sitt skal, då förstörs konsistensen. Inte heller kan man stoppa in ett ägg i mikrovågsugnen, då exploderar det…. Det går däremot utmärkt att slå upp det på en tallrik och göra t.ex. äggröra. Ägget har ju ett bra skydd av sitt skal men undvik ändå att förvara dem nära starkt luktande saker/livsmedel. I sällsynta fall kan de ta smak.

Det angivna hållbarhetsdatumet som finns på paketets etikett är inte på något vis ett slutdatum för konsumtion. Ett ägg har betydligt längre hållbarhet, och det är inte farligt att äta ett ägg med utgånget datum bara det inte luktar illa.


Hur vet man om ägget är kokt eller okokt? Snurra på ägget. Ett kokt ägg snurrar snabbt och jämt, ett okokt ägg snurrar långsamt och ojämnt. 

Här kommer ett tips på hur man snabbt kan Skala ett ägg. Värt att prova :)


0 kommentarer:

Skicka en kommentar