måndag 26 september 2011

Amerikansk äppelpaj!

Så här i hösttider frossar jag i rotfrukter, äpplen, bär och allt som hör hösten till. Tänkte bjuda på ett recept med äpplen, som mannen verkligen tyckte om. 

Recept: Amerikansk Äppelpaj

6dl vetemjöl
200 g margarin eller smör
ca 1/2 dl kallt vatten (vänta med vattnet tills du gjort en deg av mjöl och smör)


Fyllning:
6-8 äpplen
2 dl dl råsocker
rivet skal av 1/2 citron
2 tsk malen kanel
1-2 krm kardemumma
2 tsk potatismjöl


Pensling:
1 ägg

Sätt ugnen på 200 grader. Arbeta samman mjöl och smör till en deg. Tillsätt vattnet (inte allt på engång) och arbeta snabbt ihop degen. Låt degen vila i kylskåp ca 30 min.

Skölj, skala och skär äpplena i tunna klyftor. Blanda socker, citron, kardemumma och blanda med äpplena.
Dela degen i en större och en något mindre bit. Kavla ut den större biten och klä en pajform.
Nagga botten och lägg i äpplena. Pudra över potatismjölet
Kavla resten av degen till ett lock. Lägg på locket på pajen. Skär några avlånga lufthål runtom på locket. Jag orkade inte göra ett lock, så jag smulade över degen.
Pensla med uppvispat ägg och strö på lite socker och kanel.
 

Grädda pajen mitt i ugnen tills den har fått fin färg, ca 30 min. Servera med vaniljsås eller glass. Jag föredrog glass, vaniljsåsen vart för söt tillsammans med pajen. 



0 kommentarer:

Skicka en kommentar