onsdag 27 juni 2012

Sommartårta!

På sommaren kan jag inte få nog av jordgubbar. Äter dom tills säsongen är över och önskade att säsongen var något längre. Det är något speciellt med våra svenska jordgubbar. På balkongen har jag en låda med tre plantor, och jag hoppas det ska komma någon liten gubbe, hittills är det inte en blomma på plantan, men den som väntar.....




 
Midsommartårtan pryddes med fullt av jordgubbar, och smakade himmelskt.


Recept: Marängtårta med chokladkräm och hallongrädde, toppade med massor av jordgubbar.


Marängbotten


Ingredienser:
4 äggvitor
2dl socker


Börja med att sätta ugnen på 100 grader. 
Vispa äggvitorna till ett fast skum, använd gärna elvisp för snabbare resultat.
Tillsätt sockret försiktigt under vispning och vispa tills det blir en blank marängsmet.



Rita ut två cirklar på bakplåtspapper, ca 20 cm diameter. Bred sedan ut marängsmeten i cirklarna, till jämna bottnar. (Jag valde att göra en rund cirkel och byggde upp sidorna, så den vart som skål.)

Grädda i mitten av ugnen i 100°, ca 1 ½ tim.

Lossa försiktigt marängbottnarna och låt dem kallna.



Går att göra någon dag innan, men var noga med att förvara den torrt.  


Chokladkräm


Ingredienser:
4 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl socker
100 g choklad, mörk
150 g smör


Blanda äggulor, grädde och socker i en liten kastrull. Sjud på svag värme tills krämen tjocknat, den får INTE koka. Tag kastrullen från värmen.


Bryt chokladen i bitar och rör ner den i den heta krämen. Tillsätt sedan fettet i klickar. Låt krämen svalna.


Hallongrädde


Ingredienser:
Grädde
Hallon (färska eller tinade)
En gnutta vaniljsocker om man vill


Vispa grädden rätt hårt, blanda därefter i hallonen och rör om. 


Nu har du alla delar till tårtan, så då ska den monteras ihop. Eftersom vi var två som skulle dela på tårtan gjorde jag den mindre, vilket syns på bilden. Jag började att fylla marängbotten med chokladkräm, och därefter ett lager med hallongrädde. 
Tillslut toppar jag med jordgubbar i stora lass, och en myntakvist på toppen.












Njut nu av det färdiga resultatet!




 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar