tisdag 19 juni 2012

Midsommarmat!

Nu snart stundar midsommar, och jordgubbarnas tid.
Något jag vill ha på midsommar är inlagd sill och nypotatis. Vill även ha svatvinbärssill.
Jag gör min sill på 1-2-3 lag, dvs 1 del ättiksprit, 2 delar socker och 3 delar vatten. Finns även lag recept på inläggningssills burken.


Här kommer recepten på dessa.


Recept: Inlagd sill  1 stor burk


Ingredienser:
2 brk inläggningssill
1 dl halv dl ättiksprit 
2 dl socker 
3 dl vatten
1 tsk krossad, vitpeppar
3-4 tsk krossad kryddpeppar
2 lagerblad
ca 5 kryddnejlikor
Rödlök
Morot


Börja med att skölja sillen. Blanda ihop lagen och rör tills sockret löst upp, och lagen blir genomskinlig. Skiva sill i lagom storlek, fortsätt sedan med morot och rödlök i tunna skivor. Varva därefter skivad sill med lök och morot, häll på lagen. Låt den inlagda sillen stå och dra i ca 2 dygn.






Recept: Svartvinbärssill


Ingredienser: 
Inlagd sill
½ dl frysta svarta vinbär (krossade)
½ dl svartvinbärs saft (outspädd)
2 msk svartvinbärslikör
1 Kanelstång 


Blanda vätskan i en burk, Tillsätt därefter sill och kanelstång.
Låt stå i åtminstone 2 dygn. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar