onsdag 31 augusti 2011

Gudagod fiskgratäng!

Vädret är grått här i Umeå i dag, så jag tänkte att jag skulle bjuda på ett recept som värmer upp både i kropp och själ. 


Recept: Fiskgratäng
4 personer


Potatismos:
kokt potatis (10-12 st) som kokats i saltat vatten
ca 1½-2 dl mjölk
1 ägg (gulan)
1 msk smör eller margarin

riven ost
Salt
Peppar

Fiskgratäng
:
600 g filé (av ex, torsk el. spätta)
havssalt


svartpeppar
100 - 150g Räkor

Gratängsås:
2½ dl matlagningsgrädde

massor av finklippt dill
En skvätt hummerfond

citronsaft av en halv citron
salt och peppar (var försiktig med saltet, smaka av)
(2 msk räkost)


Mosa potatisen. Häll mjölken i moset. Tillsätt sedan äggulan,smör  och den rivna osten.  Smaka sedan av med salt och peppar.

Lägg ut fisken och salta och peppra. Lägg dem i en smord ugnssäker form.
Fördela räkorna på filéerna. Spritsa ut det nu svalnade potatismoset runt gratängformens kanter.

Räkorna på fisken.
Moset tillsätts på kanterna.

Gratängsås: Vispa ihop grädde, (räkost), dill, citronsaft och smaka av med lite hummerfond. Häll såsen över fisken. 

Gratinera på nedersta falsen i 20 - 30 minuter i 225 grader.

Häll över såsen.

Gjorde såsen lite på känn, så kan ha glömt något, men smaka av, och var inte rädd för att tillsätta. Ta lite i taget, och smaka av hela tiden.

Voila, smaka och njut.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar