måndag 25 juli 2011

3-rätters

Den här helgen bjöd på 3-rätters, vi ville lyxa till det lite. Ute gassade solen och det var närmare 30 grader, så middagen njöts ute på balkongen. Så härligt med sommar.


Middagen bestod av:


Förrätt: Bruschetta med prosciuto chips.


Recept


skivor av vitt lantbröd
rödlök
tomater
vitlöksklyftor
färsk basilika
olivolja
flingsalt
grovmalen svartpeppar


Lägg fram tomaterna i god tid så att de hinner bli rumsvarma. Finhacka tomaterna och basilikan. Spar några vackra blad till dekoration. Blanda ner vitlök, basilika och olja. Krydda med salt och svartpeppar.
Rosta eller grilla brödet. Det kan också rostas i ugn, 275°. Lägg tomatblandningen direkt på brödet. Garnera med basilikablad. Mal över svartpeppar.


Prosciuto chipsen: Jag lade så många skivor prosciuto jag ville ha på en ugnsplåt och satte in den i ugn på ca 200°. Sen får man titta till den titt som tätt, men ska bli ett knaprigt chips, påminner om knaperstekt bacon i konsistensen.




Huvudrätt: Strutsstek, rostade potatishalvor, rödvinssås och haricot verts.


Recept


Rödvinssås 4 port
1 msk olivolja
2st schalottenlökar (stora)
1 klyfta vitlök
2.5 dl rödvin
4 dl vatten
2 msk socker
2 msk kalvfond
0.5 msk balsamvinäger
1 tsk majsstärkelse
0.5 dl kallt vatten


Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek mörkbrunt.
Tillsätt rödvin, vatten, socker, kalvfond och vinäger.
Reducera (koka ner) vätskan till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil. (tar lite tid, men här skapas den goda smaken)
Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade såsen.


Rostade potatishalvor
Dela färskpotatis i halvor, och gnid in dessa i olivolja och strö flingsalt över. Lägg potatisen men den plana ytan nedåt i en ugnsform. Ställ sedan in de i ugn (225°) ca 20-30 min, beroende på hur du vill ha ytan på potatisen. Jag vill ha en ordentligt rostad yta och jag vill att ytan ska vara krispig. 


Strutssteken.
Salta och peppra steken. Stek den hastigt, så den får färg på båda sidor. Ställ sedan in den i ugnen 115°,tills steken får en innertemperatur på 60°. Lägg sedan in steken i aluminiumfolie och låt stå ca 10 minuter. 


Haricot vertsen stekte jag sen i fettet som vart överblivet från stekningen av strutsen. 






Efterrätt: Jordgubbar och vaniljglass (Där gick allt så snabbt, så innan jag visste ordet av att knäppa kort, var allt redan uppätet.Inget slår svenska jordgubbar på sommaren).

0 kommentarer:

Skicka en kommentar