söndag 3 februari 2013

Odla exotiskafrukter

Vårkänslorna blir allt starkare, solen skiner, ljuset börjar komma tillbaka, snön börjar smälta bort och är faktiskt inte allt för kallt ute. Är faktiskt även så att det börjar lite smått kika upp från mina plantor. 
 
Odlingslusten är stor. 
 
I dag tog jag och köpte hem lite olika frukter, och tänkte ta och odla kärnorna/fröna. 

Läser man runt på nätet om hur man ska odla de olika kärnorna/fröna så finns det många olika förslag. Nu tänker jag köra som jag själv tycker, färska, och direkt ner i jorden. 
Dessa har jag satt ner i jorden idag,, så nu är det bara att vänta med spänning.

Passionsfrukt är en flerårig klätterväxt och kan nå en total längd av cirka 15 m. Namnet är missvisade eftersom frukten egentligen är ett bär. Växten kommer ursprungligen från Sydamerika där den växer allmänt i subtropiska områden och i de höglänta tropiska regionerna. Numera odlas passionsfrukt i stora delar av världen.
Passionsfrukt har ett tjockt skal som innehåller stora mängder frö och varje frö är omgivet av det goda fruktköttet. 

Violett (lila) passionsfrukt och gul passionsfrukt

Två typer av passionsfrukt finns som namnges efter färgen på skalet. Den som oftast importeras till Sverige är den lila (violetta) passionsfrukten eftersom den är trevligast att äta färsk. Dess fruktkött är gulgrönt.
Gula (eller gyllene) passionsfrukter är större och används huvudsakligen för juiceframställning. Nyanserna på skalets färger varierar mellan olika varianter av gul passionsfrukt.
Jag har ju tidigare visat min ståtliga passionsfrukt, den är numer kasserad. Vet inte vad det vart med den, men finns inte kvar längre, så hoppas på en ny lika fin.

Fikon (Ficus carica) är en art inom fikussläktet och familjen mullbärsväxter, som växer i södra delen av Europa samt i länder kring Arabiska halvön. Dess frukter är ätliga och benämns i allmänhet med samma namn som trädet.
Fikon bildar lövfällande buskar eller träd till 10 meter höga. Barken är grå och slät, grenarna bruna eller gröna, något håriga. Bladstjälkarna blir upp till 10 cm långa, Bladskivorna blir cirka 35-35 cm med 3-5, eller upp till 7 flikar med rundade spetsar, hjärtlik bas. De är tunna till något läderartade, sträva på ovansidan, korthåriga på undersidan. Frukterna, fikonen, runda till päronformade, till 8 cm i diameter, gula till purpurfärgade, kala eller något håriga.

Litchi (Litchi chinensis) är ett fruktträd och en frukt som kommer från Kina.Frukten som är en arillusfrukt är smakrik och söt. Litchi kan odlas genom att så ett frö i jord inte allt för länge efter att frukten plockats. Litchi-plantan tål inte särskilt hög värme, inte heller kyla och vind. Det kan ta upp till 10 år för en planta att växa till ett fruktbärande träd.

Pepino (Solanum muricatum) är en art i familjen potatisväxter. Den kommer ursprungligen från Peru där den växer på Andernas sluttningar på små träd/stora buskar. Frukten är rund eller hjärtformad och kan ha upp till 20 cm diameter. Skalet är tunt och ljust med violetta streck.
Under mognaden skiftar färgen från grönvit till svagt gul. Fruktköttet är Ijusgult och innehåller sällan frön. Det är saftigt och sött utan påtaglig syra. Smaken påminner något om päron, persikor och melon.

Mango (Mangifera indica) är ett växtart i familjen sumakväxter. Man hittar den vilda formen i de södra delarna av Asien. Med människans hjälp har den kultiverade formen spridit sig till de flesta av världens Det svenska namnet kommer av portugisiskans manga, av malayalam manga ). Mangon är både Pakistans och Indiens nationalfrukt och används flitigt i drycker och matlagning, till exempel som basingrediens i chutney och i efterrätten aamras. 

Mango finns det många olika odlingsvarianter på. med eller utan fröskida, hur ska man lägga kärnan, låta kärnan ligga i vatten och så vidare. Jag plockade ut kärnan från fröskidan och satte ner den i vanlig såjord. 


0 kommentarer:

Skicka en kommentar