söndag 27 januari 2013

Söndagsmiddag!

Idag är det grått och tråkigt ute, här hemma har vi stökat på med mindre roliga saker men som ska göras förr eller senare, såsom tvätta och slänga återvinningen bland annat.

Det har ju underlättat att göra de här sakerna med doften av en kalkon i ugnen och med Bon Jovi i högtalarna.

Vart riktigt nöjd med dagens middag, men kan ju inte mäta sig med farmors, men jäkligt nära vart det.

Recept: Helstekt kalkon 
12personer

1 Kalkon tinad eller färsk ca 5 kg
1 citron
½ dl smält smör
½ dl kinesisk soya 
salt och peppar  

Fyllning:
1 påse katrinplommon  
persilja
2-3 äpplen klyftade 

Till plåten
2 dl vatten 
2 st gula lökar i klyftor
2 st morötter i bitar 
5 st enbär

Till såsen:
3dl grädde
vetemjöl till redning
buljong/fond

Dela citronen och stoppa ena halvan i halsgropen. Stoppa fyllningen inuti kalkonen och bind ihop lårbenen. Gnid in kalkonen med den andra citronhalvan. 

Blanda smöret med kryddor och soya och pensla kalkonen runt om. Stek i 225 grader i 30 minuter. Ta ur plåten och sänk till 175 grader. Häll på vatten och lägg i lök,morötter och enbär.

Stek vidare med ryggen uppåt. Ös då och då. Vänd bröstet uppåt den sista halvtimmen. Beräkna 30 minuter stektid per kilo kalkon. Innertemperatur på bröst bör vara 65 grader och på lårköttet 75 grader.
Hit kan kalkonen förberedas. Sila skyn och låt kalkonen kallna. Tranchera kalkonen och lägg upp på ugnssäker fat. Vid serveringstillfället värms kalkonen under folie i 150 grader varm ugn.

Koka upp skyn till såsen och tillsätt grädde och ev mer buljong till önskad mängd. Red av med mjöl.Smaka av med salt och peppar.







0 kommentarer:

Skicka en kommentar