tisdag 5 februari 2013

Världens Godaste Janssons frestelse?


Har sakta men säkert börjat lära mig äta Janssons frestelse, så nu tänkte jag faktiskt pröva på att göra min egen.
Hittade det här receptet som enligt författaren ska vara världens godaste janssons frestelse.Och nu är väl inte jag kanske rätt person att säga nått om detta. Men kan säga så här, kommer garanterat göra denna många fler gånger.

Recept: Janssons frestelse

0-12 st stora potatisar, ca 1,3 kilo oskalade
2-3 st normalstora lökar
2 burkar ansjovisfiléer, Grebbestads klassiska.(jag tog spadet från en burk)
5 dl Vispgrädde
75 g smör, ska räcka till mjukning av lök, smörjning av form och topping
½ dl ströbröd, knappt.
Nymalen vitpeppar, inte alls mycket
Salt, men bara till löken.

Först det viktigaste, öppna burkarna men häll inte ut spadet som ansjovisen simmar i – det är kanske den viktigaste kryddan i en Janssons frestelse.
Mjuka löken i en kastrull utan lock med en klick smör, salta lite så tar löken inte färg.
Potatisen skall vara rätt grov, lillfingertjocka stavar av fast potatis är helt enkelt bäst så det inte blir en gegga frestelse i slutändan. Skölj inte potatisstavarna! Du behöver stärkelsen.
Låt potatisen gå 20-25 minuter i ugnen innan du blandar i ansjovis, ansjovisspad och grädde. Det kommer hända magiska grejer med stärkelsen i den varma potatisen som möter grädden snart.
Ansjovisfiléerna delar du i 2-3 delar. Nu har löken mjuknat och det är dags att varva potatis, lök, ansjovis. Spara potatis till översta lagret.
Häll över ansjovisspadet, vrid på lite vitpeppar och häll på rikligt med grädde. Toppa med ströbröd och klicka på smör. Gratinera i mitten av ugnen i 150-175°C. Långsamt och länge. Prova med en sticka efter 60 minuter. 
Till sist: Bra mat tar tid att laga, räkna med kanske dryga 2½ timmar innan världens godaste Janssons frestelse står på bordet. 



0 kommentarer:

Skicka en kommentar