lördag 23 februari 2013

Fåglarna ska ju också skötas om

Ljuset har börjat komma tillbaka, Äntligen. Är så skönt att det faktiskt är ljust när man åker till och från jobbet. Det börjar bli vår. 


Något som jag också hör till våren är när man kliver ut på morgonen på väg till jobbet och man hör massa fågelkvitter. Och vet ni vad, en av fördelarna med att bo lite länge ner i landet är att det börjar tidigare. Här är det full fart på fåglarna. Katterna uppskattar också detta. Sitter i fönster och på verandan och spanar för fullt. 

Fåglarna behöver ju också lite omsorg tycker jag. Här hemma finns det gott om mat och gotta till de små liven. Och vet ni vad istället för att lägga dyra pengar på fågelmat i affärerna, prova att göra er egen, det är inte alls svårt att fixa detta hemma.



Så vad äter fåglarna?
Hittade en jätte bra info, och vill du läsa mer gå in här.

Olika typer av fågelmat vid olika årstider Precis som olika sorters mat passar för olika arter, passar olika typer av mat vid olika årstider. Fågelfröblandningar är lätt att köpa i olika affärer men du kan mycket väl komplettera med viss mat som blivit över från hushållet, men den måste i så fall vara färsk. Tänk då på att fågelmat inte får innehålla för mycket salt, mögligt bröd eller bröd med saffran.
Skillnad på frö och frö Det är stor skillnad på olika fabrikat av fågelfröer. Det som kan verka billigt i butikshyllan är ofta dyrt med tanke på innehållet. Många gånger blandar leverantörerna i bönor, torkat ris, linser och delade ärtor i fröblandningarna för att dryga ut dem. Undvik dessa blandningar eftersom bara de större fågelarterna kan äta denna föda torr.
Undvik utdrygade blandningar Även en stor andel havre kan vara av nackdel då det är nästan bara gulsparv som har detta som främsta önskemål. Dessutom skräpar de halvätna havreskalen ner din gräsmatta betydligt mer än många andra frösorter. De bättre blandningarna innehåller mycket fettrika fröblandningar som solrosfrön och hampafrön eller bitar av majs eller jordnötsgranulat.
Du får bättre valuta för pengarna om du väljer rent solrosfrö i stället för en dålig blandning. Allra bäst är dock en välkomponerad blandning med mycket solros och lite havre.
Erbjud vatten i samband med torrt foder Ju torrare foder man ger fåglarna dessto viktigare blir det att ge fåglarna tillgång till rent friskt vatten varje dag. En intressant notering är att har du vatten till fåglarna i din trädgård ökar antalet fåglar med 50%.
Utfodringen Tänk på att fåglar kan skräpa ner en hel del. Blir det för mycket fågelmat som trillar ner på marken så kan det dra till sig råttor eller med tiden mögla och bli oätbart. Försök också att se till så fåglarna inte hoppar omkring och lämnar avföring på utfodringsplatsen. Detta kan leda till att smittsamma sjukdomar lätt sprids.
Sommarmenyn det viktiga proteinet Det är på sommaren det är viktigt att fåglarna får proteinrik mat, speciellt under perioden då de ruggar, dvs. då de byter fjäderdräkt. Svarta solrosfrön, havrekross, blötlagda russin och vinbär, mild ost, mjölmask, är bra blandningar för insektätande fåglar.
Bra sädblandningar utan inblandning av jordnötter går alltid bra att ge under denna period. Undvik att ge jordnötter, fett och bröd vid denna årstid eftersom denna typ av föda kan skada fågelungarna.
Flyttfågelns meny på vintern

Hampafrö passar bra till Grönfink, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita, domherre.

Havre, brödbitar, kokt osaltat ris: Gråsparv, gulsparv

Talg, ister, späck , kokosfett och osaltat smör: Mycket bra mat för insektsätande fåglar som mesar, kungsfågel, trädkrypare, rödhake och hackspettar

Vildfågelfrö, linfrö: Gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska, järnsparv

Äpple, päron, banan, rönnbär och oxelbär: Omtyckt mat bland koltrast, stare, svarthätta, rödhake och sidensvans

Små frön: t ex. hirs, vildfågelfrö och linfrö lockar till sig småfåglar som sparvar och finkar, steglits och järnsparv.

Vete och korn: Ingår ofta i många vanliga blandningar men de passar egentligen bara för ringduvor, skogsduvor och fasaner vilka skrämmer iväg småfåglarna så denna typ av mat bör man undvika.

Havrekross: är utmärkt för många fåglar.

Solrosfrö generellt: Grönfink, talgoxe, nötväcka, domherre, stenknäck.

Svarta solrosfrön: Utmärkt åretrunt mat och är på många håll till och med populärare än jordnötter. Oljeinnhållet är högre i svarta än i randiga solrosfrön därför är de mycket bättre för fåglarna.

Bokollon: Bofink, bergfink och nötväcka.

Jordnötter i nätkasse: Fettrik och populär föda för grönfinkar, mesar, sparvar, nötväckor, gröngölingar och siskor. Undvik saltade eller rostade jordnötter. Köp fröna i en djur eller foderaffär så vet du att de är fria från aflatoxin.

Fågelmatare finns ju i massor av olika varianter, och är ju faktiskt också en inredningsdetalj för trädgården. Så fågelmatare kan ha fler en ett syfte.


Ett enkelt recept på fågelmat är att smälta kokosfett och sen blanda ner olika fröer. 
Och sen blandar man ner det i valfria formar. Vad som kan vara bra att komma ihåg, fixa upphängningsanordningen innan maten stelnat till. 

Jag tog och trädde äpplen på en bambupinne, mycket uppskattat av de lite större fåglarna.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar